Strandbaden

Redan vid sekelskiftet 1900 var Borgholm etablerad som en bad- och kurort. Sommartid gick det båtar som tog besökare från Stockholm till Borgholm. Staden hade redan en välbesökt badrestaurang och tillhörande pensionat. Hit vallfärdade människor för att umgås, koppla av och njuta av Ölands lugna natur. Strax utanför Borgholm låg det lilla samhället Köpingsvik. Under 1920-talet uppförde en, i trakten, numera välkänd källarmästare vid namn Wiktor A. Algurén, Pensionat Strandbaden här. Han valde att placera pensionatet precis intill Köpingsviks egna attraktion: den kilometerlånga, långgrunda och barnvänliga, sandstrand som löpte längs med hela bukt det skapade  en idyllisk bad- och rekreationsplats som lockade mängder av besökare. En detalj värd att nämna är att de första åren var stranden avskärmad med stängsel och det krävdes klippkort för att få besöka den. Idag finns dessa stängsel inte kvar och stranden är såklart öppen för allmänheten.

På 1940-talet var det till största delen cykelturister med enkla tält som besökte Köpingsvik. På 50-talet och framåt blev det biltrafiken som dominerade bland besökarna. Campingplatserna byggdes ut och snart var Köpingsvik ett givet resmål för många campingentusiaster. I och med att Ölandsbron öppnade 1972 och fram tills idag är det nästan uteslutande bilresande turister som besöker Öland och Köpingsvik. Under tiden har Pensionat Strandbaden varit välbesökt men med åren hamnat lite i skymundan från alla husvagnar och tält.

2007 köpte Claes och Åsa Billhäll pensionatet och de har sedan nyöppningen varje år renoverat, byggt ut och expanderat verksamheten. Idag finns elva rum och totalt kan pensionatet husera 46 gäster. I verksamheten finns även en restaurang och bar som är öppen under sommarsäsongen. Restaurangen har kvällstid en populär grillbuffé och vissa kvällar är det även liveunderhållning. Pensionatet har de senaste åren växt och under högsäsong är det alltid full rulle.

Familjen Billhäll hälsar hjärtligt välkomna till ett av Ölands äldsta badpensionat.


Mejla oss

* Obligatoriska fält
Kontakt

 Telefon: 0485-720 30
 E-post: info@strandbaden.eu
 Adress: Alguréns Väg 8, 387 50 KöpingsvikStrandbadenKontakt